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The University recognizes that a leave of absence is a valuable com-
ponent of the academic life of its teaching and research faculty. The
University, however, does not subscribed to rigid formulae. Each leave
is requested through a procedure described in Article III, Section 11
of the Academic Articles. This departmental policy is not intended to
take the place of any of these procedures but to set internal guidelines
for reasonable remuneration and scope of the leave. It is important to
bear in mind that a leave of absence is not a form of compensation or an
entitlement. A leave of absence is granted to accomplish an academic
goal that cannot be met under normal working conditions.

In mathematics there are frequent opportunities to spend extended
periods of time collaborating at universities and institutes around the
world. Participation in such research groups is very valuable to the
individual faculty member and promoting these opportunities is in the
best interest of the department and the university. Academic leaves to
develop curricular materials or pedagogical techniques also have merit.
The Department must, however, fulfill its teaching responsibilities. It
is conceivable that the Chair will disapprove of a leave solely because
the person cannot be spared in the classroom that year.

A faculty member formally requests leave by completing and submit-
ting Form L to the department chair. The members of the Executive
Committee who have not requested a leave will be asked to prioritize
the leave requests based on the proposals themselves and a ten—year
history of leaves, including the fraction of salary paid by the University.
The Chair will recommend leaves based on this prioritization and the
availability of resources.

There was an adjustment to the policy in 2003, discussed in the Department Meet-
ing although perhaps not formally adopted by a vote: “Executive Committee” was
replaced by “CAP” (Committee on Appointments and Promotions).

Below is a table of the internal guidelines for leave of absence. Look-
ing at our teaching commitments, the number of anticipated leaves
due to options B and C below, and the number of faculty in the de-
partment, we can afford to grant roughly one course of leave after six
years of teaching. The options are proportional variations of the (6
years) = (1 course) equation with extra incentive for waiting until 9
years. Since taking only a fraction of salary makes additional funds
available for hiring visitors, it is possible to allow additional reduction

in teaching under these options.
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A. Unpaid leaves of absence are handled on a case-by-case basis.

B. Leaves that support the activities of a Sloan Fellow, a holder of an
AMS Centennial Fellowship, or other such award are encouraged and
must be handled on a case-by—case basis.

C. A full-year paid leave may be promised to a faculty member at the
time of hire. The same has been given to retiring faculty in the year
preceding their retirement. The Dean or the Office of the Provost may
grant a leave upon the completion of an administrative appointment.
For instance, the Department Chair has historically been granted a full
year paid leave of absence to revitalize his/her research after completion
of a four—year term.

D. After 4-5 years continuous service:

a. 1 semester leave at 2/3 pay and teach two courses the other
semester.

E. After 6-8 years continuous service:

a. 1 semester leave at full pay and teach two courses the other
semester.

b. Full-year leave at 2/3 salary.

c. Full-year leave at full salary and teach two extra courses, at
least one of which is prior to the leave.

F. After 9 or more years continuous service:

a. 1 semester leave at full pay and teach one course in the other
semester.

b. Full year leave at full salary and teach an extra course the se-
mester preceding the leave

Additional factors governing this leave policy are as follows.

1. After a University—supported leave is taken the clock counting con-
tinuous years of service restarts from 0. Any courses banked towards a
leave and not cashed in to match one of the above policies cannot be
carried forward for a future leave.

2. An unpaid leave of absence does not count as service towards a
University—supported leave, but does not restart the clock counting
continuous years of service.

3. No part of an academic year in which a University—supported leave
is taken counts as service towards a future leave.

4. Teaching additional courses (under options E.c and F.b) is done
strictly on the approval of the Chair. For instance, the Chair will
select the additional course to be taught and the semester in which it
is taught in consultation with the Associate Chair.
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r. Each leave request must explicitly state the terms of the leave,
including the fraction of salary requested, number of courses released
from teaching, etc. Any change in the parameters after a leave has
been approved must have the approval of the Department Chair and
the members of the Executive Committee who have not requested leave.



